De werkwijze bij het leggen - pvc parket

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De werkwijze bij het leggen

Alles over pvc vloeren

Het leggen van een PVC vloer is werk voor de vakman.
Als u de vakmensen van Huitema woninginrichters bezig ziet, dat lijkt het eenvoudiger uit dan het in werkelijkheid is.
De hoge mate van vakmanschap en routine geven wellicht de indruk dat het relatief eenvoudig is om een pvc vloer te leggen.

De basis

Een pvc vloer moet worden gelegd op een volledig vlakke en strakke ondergrond.
Bij een betonvloer betekend dit dat er in bijna alle gevallen geegaliseerd moet worden.
Zo worden alle onregelmatigheden in de vloer weggewerkt.
Ook is het zeer goed mogelijk om een pvc vloer te leggen over een betsaande tegelvloer of siergrind vloer
Egaliseren is het aanbrengen van een dunne laag gietmortel. Afhankelijk van de ondergrond kiezen wij daarbij het juiste materiaal.
Er zijn talloze soorten egalisatiemiddelen, ook dit vereist kennis van zaken.
Wanneer de juiste materialen op goede wijze worden verwerkt kun je van de meeste ondergronden een spiegelgladde ondergrond voor een pvc vloer creeren

Bovenstaande foto's laten uitstekend zien wat er met goed egaliseren bereikt kan worden.

Voordat er met egaliseren kan worden begonnen is het belangrijk dat er een vochtmeting wordt uitgevoerd.
Hiermee wordt het restvochtpercentage van de betonvloer bepaald.
De snelste methode is een meting met een indicatiemeter.(links)
Wanneer er twijfel bestaat zullen wij een CM meting uitvoeren dit is de meest betrouwbare vochtmeting.(rechts)
Echter deze kan niet altijd worden uitgevoerd. Wanneer er vloerverwarming in de vloer ligt. Is deze methode niet uitvoerbaar. Hiervoor moet er in de vloer worden gekapt en daarbij is het risico aanwezig dat er een leiding wordt geraakt.


Voor vloeren met vloerverwarming is het belangrijk dat eerst het zgn. opwarmprotocol wordt nageleefd.
Dit betekend dat de vloerverwarming in kleine stapjes van max 3 graden watertemperatuur per dag wordt opgewarmt tot het maximale niveau van 28 graden.

Als de vloer voldoende droog is kan met het voorbereidende werk worden begonnen. Allereest moet de vloer schoon zijn en ontdaan van stucresten etc.
Voor het egaliseren wordt er eerst een hechtprimer aangebracht. Welke soort is afhankelijk van het type ondergrond en de omstandigheden zoals bijvoorbeeld vocht.
Huitema woninginrichters gebruikt hiervoor uitsluitend de produkten van Eurocol.

Wanneer de hechtprimer droog is kan worden begonnen met eigenlijke egaliseren. Ook hier weer wordt het type egalisatiemiddel gekozen bij het vloer type.
Huitema woninginrichters gebruikt ook hier uitsluitend de egalisatiemiddelen van eurocol.
Allereerst worden er mengkuipen gevuld met koud leidingwater. En worden de kuipen egalisatie aangemaakt in een verhouding van 5,5 ltr tot 6 ltr water in combinatie van 23kg tot 25 kg egaline. En wordt met een mixer tot een gladde massa gedraaid.
Er worden uiteraard afhankelijk van de oppervlakte een aantal kuipen klaargemaakt. Het is belangrijk wanneer de egalisatie is aangemaakt nog even een kwartiertje blijft staan rijpen. Alvorens te beginnen met egaliseren worden de kuipen nog even "nagedraaid" om de laatste lucht uit het mengels te krijgen.
Het uiteindelijke egaliseren moet in een vlot tempo achter elkaar door gaan, zo voorkom je aanzettingen in de egalisatie. Als gereedschap wordt er gebruik gemaakt van een vlakspaan, een rakel(getande spaan) en een prikroller. De egalisatie wordt met de spaan(vlak of getand) everedig verdeeld en daarna met een prikroller door gerold.
Daanra is het een kwestie van drogen, u mag ervan uitgaan dat de egalisatie weer voorzichtig beloopbaar is na ca. 8 uren. Dan is nog niet alle vocht uit de geegaliseerd laag verdwenen. Afhankelijk van de omstandigheden duurt dit tussen de 24 en 36 uur. Pas als de egalisatie volledig droog is kan er weer verder gewerkt worden aan de vloer.
Op de dag van leggen worden eerst voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd.
Er wordt begonnen met het schuren van de hele vloer. Alle kleine onregelmatigheden die zich mogelijk nog in de vloer bevinden worden op deze manier weggewerkt.
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een zgn éénschijfs schuurmachine, deze machine draait op relatief laag toeren. Hierdoor zal er ook weinig overlast zijn van stof, wat zeker belangrijk is bij grofgestucte wanden. Daarna wordt de vloer gezogen met een zware industrie stofzuiger om alle stofresten zorgvuldig weg te krijgen.

De voorbereidende werkzaamheden zijn nu klaar. Er wordt eerst met een "smetlijn" een rechte lijn gemaakt. Van hier uit zal worden begonnen met het leggen van de pvc vloer.
De eerste baan van ca. 80 cm vloer, afhankelijk van de breedte van de pvc stroken, wordt ingelijmd. Er wordt nog even gewacht tot de lijm zijn optimale kleefkracht heeft, en worden de eerste stroken op de vloer geplakt. Nadat er een paar banen zijn gelegd, wordt er begonnen met het aanwalsen van de stroken. Dit gebeurd met een vloerwals, een zware metalen rol van 50 tot 70 kilo. Hierdoor worden de pvc stroken goed in de lijm gedrukt, en de lijm optimaal onder de stroken verdeeld.
En zo wordt de hele ruimte van zo'n schitterende pvc vloer voorzien tot er een prachtig geheel is ontstaan.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu